Wijnroutes

De thracische stammen vereerde de god Dyonissios als de beschermheer van wijn. Met de stichting van de Bulgaarse staat in 681 na Chr. erfden de Bulgaren de ervaringen en tradities van de lokale bevolking in het cultiveren van druiven en het produceren van wijn. Een wijnmakerij daterend uit de 7e tot 10e eeuw na Chr. in de buurt van Preslav bevestigt dat.

Tegenwoordig spelen druiven teelt- en wijnproductie een grote rol in de Bulgaarse economie. Meer dan 30 verschillende soorten druiven die in Bulgarije groeien zijn verantwoordelijk voor het aromatische boeket aan smaken, waar de wijnen bekend om staan en wat de reden is dat zij gretig aftrek vinden in de wijnmarkt. De wijnindustrie draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling van agrarische regio’s en vruchtbare gebieden, behoud van de ecologische balans en stimuleert verantwoord en efficiënt gebruik van de bronnen van het land.

Niet verwonderlijk dus dat wijn een grote rol speelt in het Bulgaarse leven en er mogelijkheden te over zijn om een van de talrijke wijnmakerijen en/of druiventeelten te bezoeken.

Belangrijke soorten wijn:

Rode wijnen: Cabernet Sauvignon uit Svishtov, Sliven, Yambol en Oryahovitsa.Mavrud uit Assenovgrad en Perushtitsa. Merlot uit Strambolovo en Sakar, Gamsa uit Pleven, Suhindol en Novo selo, wijn uit Melnik.

Witte wijnen: Traminer ‘Khan Krum’ uit Preslav en Shoumen. Aligote uit Lyaskovets. Misket uit Straldja. Sauvignon Blanc uit Targovitshe. Chardonnay uit Rousse en Slavyantsi. Rose uit Bourgas en Muskat uit Pomorie en Varna.

Tevreden over onze site? Deel ons!