Praktische tips

Reisadvies

Reisdocumenten
Reizigers dienen in het bezit te zijn van een geldig nationaal paspoort. Kinderen tot zestien jaar mogen ingeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Het is niet mogelijk te reizen op een Europese identiteitskaart. Er is geen visumplicht voor Nederlanders tot een verblijf van maximum van 90 dagen vanaf de datum van eerste binnenkomst in een periode van zes maanden.

Registratie
Wanneer u niet in een hotel overnacht, dient u zich binnen 5 dagen na binnenkomst in het land te (laten) registreren bij de plaatselijke politie. Op het niet naleven van de registratieplicht staat een geldboete variërend van 200,- tot 2.000,- leva.

Deviezen
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 leva (1 Euro is ca. 1,96 lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Hier dient strikt de hand aan te worden gehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.

Betalen op het vliegveld
Hou er rekening mee dat u uw Bulgaarse leva’s niet meer op het vliegveld kunt uitgeven. De valuta in de aldaar gevestigde winkels is meestal de Euro.

Vignetten
Voor het berijden van de autowegen in Bulgarije is het bezit van een geldig vignet verplicht. De vignetten zijn te koop bij alle Bulgaarse grensposten.
Vignetten voor motorfietsen en auto’s max 8 personen:
€ 69,- voor een jaar
€ 12,- voor een maand
€ 5,- voor een week

Veiligheid
Een paar handige tips voor een veilige reis. Volg deze op en u bent verzekerd van een veilige reis zonder ongemakken en/of problemen.
We raden u aan om zo min mogelijk s’avonds te reizen, dit vermindert de kans op ongelukken.
Voor een korte rustperiode raden we u aan om in bewoonde gebieden te blijven en in de buurt van motels, benzinestations of parkeerplaatsen te gaan staan.
Als u stopt bij een hotel of motel om de nacht door te brengen is het raadzaam om de auto op een beveiligde parkeerplaats te zetten. Laat geen waardevolle spullen zoals geld en reisdocumenten achter in de auto. Verder dragen autoalarmen e.d. bij aan de veiligheid van uw auto.
In geval van een verkeersongeluk kunt u direct bellen met de verkeerspolitie voor bijstand op nummer 166.

Voor een volledig reisadvies verwijzen wij u naar de internetpagina van het Ministerie van Buitenlandse zaken www.minbuza.nl

Huisdieren
Om uw huisdier naar Bulgarije mee te nemen heeft u nodig:
– gezondheidsverklaring die niet ouder is dan 5 dagen voor aankomst in Bulgarije, uitgegeven door een Nederlands dierenarts;
– EU dierenpaspoort, uitgegeven minimum 30 dagen voor vertrek;
Bij de grens zal de huisdier onderzocht worden en de papieren zullen worden gecontroleerd.

Jagen
Om te kunnen jagen in Bulgarije heeft u nodig:
– vergunning voor het exporteren van het geweer;
– bij de douane krijgt u een document die u de hele tijd in Bulgarije goed moet bewaren;
– verzekering voor schade aan derde voor de jacht;
– Nederlandse jachtakte.

Tevreden over onze site? Deel ons!