Over Bulgarije

Geografie

 

Ligging

Bulgarije ligt met zijn 111.000 km² (2,7 maal groter dan Nederland) in het zuidoosten van Europa. Naar het noorden toe, via de Donau (Dunav), grenst het aan Roemenië, naar het westen toe aan Servië, Montenegro en Macedonië. Naar het zuiden toe heeft Bulgarije Griekenland en Turkije als buren. En tenslotte naar het oosten toe grenst het aan de Zwarte Zee (Tcherno more). De kustlijn is 385 kilometer lang.

Reliëf

Bulgarije beschikt over zeer diverse natuurvormen. Gemiddeld ligt Bulgarije ca. 470 meter boven de zeespiegel.

Het Balkangebergte Stara Planina is onder te verdelen in de Hoog-Balkan, West-Balkan en Oost- Balkan. Het gebergte splitst het land van het westen naar het oosten toe als het ware in tweeën. Ten noorden van het Balkangebergte ligt het Donau-laagland (Dunavska ravnina). Ten zuiden van het Balkengebergte strekt zich de Thracische Laagvlakte (Trakiiska nizina) uit.

Het zuidwesten van het land wordt bedekt door drie belangrijke massieven: het Rila-gebergte, het Pirin-gebergte en het Rodopi-massief, dat tot ver in Griekenland doorloopt. De hoogste top van Bulgarije Musala (2.925 m) ligt in het Rila-gebergte.

Ten zuiden van de hoofdstad Sofia ligt Vitosha. Vitosha is een koepelvormige berg ontstaan uit wat eerst een vulkaan was. Met zijn gemiddelde hoogte van 1832 m. boven de zeespiegel is Vitosha een van de hoogste bergen van Bulgarije.

Rivieren en meren

Bulgarije telt honderden rivieren en enkele daarvan spelen een grote rol bij de afwatering en bevloeiing van het Donau-laagland en de Thracische Laagvlakte, met name de Donau, de Iskar, de Osam, de Jantra en de Maritsa. Andere belangrijke rivieren zijn de Tundzja, de Struma, de Mesta en de Kamtchya.

Bulgarije kent rond de 330 natuurlijke meren. De grootste bevinden zich in de buurt van de Zwarte Zee. De mooiste meren van Bulgarije zijn de gletsjermeren, die in het Rila- en Pirin-gebergte liggen. Er zijn ook talloze dammen waar waterkracht centrales gebouwd zijn. Vaak worden deze dammen als recreatiegebieden gebruikt.

Klimaat

Het grootste gedeelte van Bulgarije heeft een gematigd landklimaat, in de winters iets kouder dan Nederland, in de zomer vele malen warmer. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkangebergte. Noord-Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkangebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoond dichter bij Griekenland steeds meer mediterrane trekjes.

De gemiddelde temperatuur van april tot september is 23°C. Langs de Zwarte Zeekust lopen de temperaturen in de maanden juli en augustus tegen de 30°C. Gelukkig zorgt de zeewind dan voor wat verkoeling en worden de nachten geregeld door een onweer opgefrist. Over het algemeen is het noordelijk gedeelte van de kust ongeveer 2°C koeler dan de kust in het zuiden. Doordat de Zwarte Zee via de Bosporus in verbinding staat met de Egeïsche Zee kan tijdens de zomer de watertemperatuur van de zee stijgen tot 28°C.

’s Winters ligt de temperatuur gemiddeld tussen -4°C en 6°C. De neerslag bedraagt gemiddeld 600 mm per jaar, in de bergen 1000 mm per jaar, vaak in de vorm van sneeuw. Zo kan er in de bergen geskied worden. Op de hoogste toppen blijft de sneeuw tot juni liggen.

Flora en Fauna

Bulgarije heeft veel gebieden die nog in originele, natuurlijke staat verkeren.

Het huidige aanbod aan plantensoorten laat een grote diversiteit zien. Er zijn 12.360 planten in verschillende samenstelling, waarvan 3700 bergplanten. Er zijn meer dan 250 Bulgaarse inheemse planten, die nergens anders op aarde te vinden zijn. Zo heb je onder andere de Pilaprim roos, het Balkan viooltje en de Rhodope tulp.

De Bulgaarse bossen zijn goed gevuld met wilde vruchten, braambessen, frambozen, aardbeien en paddestoelen, allemaal met een verrukkelijke, natuurlijke smaak en supergezond. Er is ook nog een grote verscheidenheid aan kruiden en andere helende planten.

Bulgarije’s fauna herbergt zo’n 13.000 verschillende soorten dieren, wat 14% van het totaal geregistreerde aantal van Europa is. In de uitgestrekte bossen leven beren, wolven en wilde katten. Pelikanen, herten, wilde geiten en fazanten bewonen reservaten en jachtgebieden.

Waterbronnen

De landschap van Bulgarije herbergt meer dan 500 plaatsen met mineraalwater, met meer dan 1600 waterbronnen. Deze bronnen vindt u voornamelijk aan de voeten van de heuvels. Spa ressorts met nationale betekenis zijn Bankya, Sandanski, de mineraalbaden van Stara Zagora, Narechen en Haskovo evenals Kyustendil, Varshets, Pavel Banya, Hissarya, Velingrad, Momin Prohod en Kostenets. Klimaatressorts aan de kust die tevens recreatiemogelijkheden bieden zijn Albena, Balchik, Bourgas, Varna (Zlatni Piassaci – Goudstrand), Kiten, Pomorie, Primorsko, Nessebar (Slantchev Bryag – Zonnestrand) and Sozopol.

Kunst en cultuur

Bulgarije is voornamelijk trots op zijn rijke folklore traditie. Volksdansen, muziek, klederdracht en speciale rituelen hebben een speciale plaats in het leven van de Bulgaar. Alle steden en dorpen vieren op hun eigen traditionele manier de Christelijke feestdagen en andere (folk)festiviteiten.

Meer dan dertien eeuwen lang hebben Bulgaren literatuur, kunst en muziek gemaakt en zo de wereld ongeëvenaarde kunstenaars gegeven. In de negende eeuw hebben de broeders Cyril en Methodius het cyrillische alfabet ontworpen.

Bulgaarse poëtische folk-kunst stamt uit de Oudheid en heeft zodoende een eeuwenoude geschiedenis. De folk liederen zijn een expressie van de Bulgaarse leven door de jaren heen.

De Bulgaarse klederdracht is een specifiek cultureel fenomeen, dat door de eeuwen heen geëvolueerd is. Aan de kleren herkende men waar een persoon vandaan komt en wat zijn of haar achtergrond was. Verder zijn de Bulgaren trots op hun ambachten, zoals houtbewerking, weven, pottenbakken en borduren.

Het Rozen Festival

In eerste week van de maand juni vindt in Karlovo en Kazanluk het Rozen festival plaats. Dit festival wordt al georganiseerd sinds 1903 en staat symbool voor de levensstijl in de regio. Tijdens dit festival worden traditionele rituelen als rozenplukken en rozen koken uitgevoerd. Er is een parade, en heel veel dans en zang in de straten. De aard van dit festival ligt natuurlijk in de beroemde rozenvallei.

De rozen vallei

Naar Bulgarije op vakantie gaan zonder de rozenvallei te zien is hetzelfde als naar Egypte afreizen zonder de piramides te bezoeken. De vallei bevind zich in het midden van het land en wordt omringd door twee gracieuze bergen, de Balkan en de Sredna Gora. De roos, de koningin aller bloemen, heeft een lange en rijke geschiedenis en staat al sinds jaar en dag symbool voor schoonheid en jeugdigheid.

De Bulgaar plant en plukt al jarenlang de vermaarde bloem. Van het extract van deze plant maken zij de beroemde rozenolie. Dit product van eigen bodem wordt gebruikt in parfumerie, geneeskunde en voedsel.

De Bulgaarse Martenitsa ofwel Baba Marta (Oma Marta)

Op 1 Maart vieren de Bulgaren het begin van de lente. Deze dag wordt Baba Marta genoemd (Oma Marta). Op deze dag geeft iedereen een cadeau aan een speciaal iemand in de vorm van een Martenitsa. Deze Martenitsa is klein, bestaat uit twee kleuren: rood en wit, en is van draad.  Over het algemeen lijken ze (de Martenitsa’s) op een jongen en een meisje. Als iemand je een Martenitsa geeft moet je deze op je shirt of kraag dragen tot je een ooievaar ziet. Daarna kun je hem aan een bloesem hangen voor vruchtbaarheid.

Een unieke Bulgaarse feestdag

1 Maart is waarschijnlijk de meest wezenlijke feestdag omdat het uniek is in Bulgarije. De traditie van het dragen van een Martenitsa is alleen gangbaar in Bulgarije en is misschien wel het meest positieve aspect van de folkloristische traditie. De tradities die gepaard gaan met 1 Maart gaan allen over optimisme over het warmer wordende weer, de vruchtbaarheid en het welzijn. De traditie bestaat al sinds de oprichting van de Bulgaarse staat in 681 na Chr.

Vuurdansen

Vuurdansen (Nestinarstvo) is een van de meest mysterieuze fenomenen uit de Bulgaarse geschiedenis en folklore. Op 21 mei, de dag van de heilige Constantine en Elene, lopen de beoefenaars ervan blootsvoets over hete kolen. Dit gebeurt voornamelijk in de kleine landelijke dorpjes (maar ook steeds meer in de toeristencentra) om het begin van de zomer aan te kondigen. Volgens de legende is het een oud Dionysisch ritueel van de Thraciers, waarbij de vrouw des huize voor zonsopgang een vers brood bakt. Deze wordt gedecoreerd met symbolische beelden en magische tekens om verzekerd te zijn van een rijke oogst. Zij zou ook een kip gevuld met rijst koken en een buklitsa (een houten wijnfles) vullen met wijn.

Tevreden over onze site? Deel ons!