Eten & drinken

De Bulgaarse keuken bestaat uit verse, gekookte en gegrilde gerechten. Hoofdingrediënten zijn vlees en verse groenten (meestal paprika, komkommer, tomaat en courgette).
De Bulgaren beginnen het eten met een vol bord verse salade en een borrelglaasje Rakia (Rakia – het zogenaamde “heilige water”). Een typische Bulgaarse salade is de Shopska salade: een heerlijke mix van vers gesneden tomaten, komkommer, uien, paprika en peterselie bedekt met versgeraspte feta.

Enkele populaire gekookte gerechten zijn:
Kavarma – stukken vlees en verse groenten, gekookt met uien en tomatensaus
Kebap – stukken vlees gekookt met paprika’s uien, paprikapoeder en wijn
De gekookte gerechten worden klaargemaakt met veel tomatensaus en worden licht gekruid met: Sharena sol (een mix van Balkan kruiden), Chubritsa (soort van oregano), Rode paprikapoeder, Dafinov list (Laurier blad), Rozemarijn en Knoflook.

Enkele populaire gegrilde gerechten zijn:
Kiufteta – gekruide gehaktballetjes
Kebaptcheta – gekruide gehakte worstjes
Shashlik – kleine stukken gekruid vlees gevarieerd met stukken verse groenten en uien op een vleespen of een malse kotelet (Parjola) mild gekruid en gegrild op hout gestookte barbecue geserveerd met een lekkere jachtsaus of ljutenitza.

Op het gebied van ovengerechten biedt de Bulgaarse keuken:
Gyuvetje – deze wordt geroosterd in een keramiek potje vol met stukken vlees, tomaten pasta, groente, verse tomaten, kaas, ei en gele kaas (kashkaval).
Courgette au gratin – geraspte courgettes gemengd met witte kaas en geroosterd met melk, yoghurt en eieren.

De meest fijne soepen in de Bulgaarse keuken zijn:
Tarator – koude yoghurtsoep met komkommer, dille en walnoten
Bonensoep (Bob chorba) – witte bonensoep gekookt op een laag vuur in een keramieke pot met tomaten en kruiden.

Andere heerlijke Bulgaarse gerechten zijn:
Ljutenitza – een heerlijke pasta van gebakken paprika’s en aubergines gemengd met tomaten en wortel puree, licht gekruid.
Mish Mash – een pan gerecht van gebakken paprika, tomatenpuree, eieren en witte kaas. Snel en makkelijk te bereiden en vol van smaak.
Banitza met fetakaas – een heerlijke Bulgaarse specialiteit gemaakt met bladerdeeg, yoghurt, melk, eieren en witte kaas. Vers gebakken en geserveerd met kruidenmelange van honing of verse yoghurt.

De Bulgaarse witte fetakaas is bijna een must in elk gerecht. Er zijn verschillende soorten schapen-, koeien- en geitenkaas, die lijken op de Griekse feta, maar zijn iets zachter en romiger van smaak. Bulgaarse fetakaas werd in het verleden nog in ieder huishouden geproduceerd van verse melk die gedurende 8 uur (dankzij speciale bacterien) zich opdikt en daarna wordt afgegoten en in zout water ingelegd. Kaas wordt als koud voorgerecht met rode paprikapoeder en olie gegeten; gevuld in verse paprika; in de mish-mash of met de banitza, etc.

Bulgarije is wereldwijd bekend met deze schapen-, koeien- of geiten yoghurt die wordt klaargemaakt dankzij de speciale lactobacterie “Bulgaricum” die nergens anders behalve in Bulgarije te vinden is (dat maakt deze yoghurt uniek van smaak). Bulgaarse yoghurt is niet alleen een van de hoofdingredienten van de Bulgaarse keuken maar ook heerlijk als toetje, bijvoorbeeld met verse aardbeien en vanille poeder. Het zal de grootste uitdaging van uw vakantie in Bulgarije zijn om een schaaltje verse huisgemaakte yoghurt te proeven: “Gegarandeerd een smaak die u nooit zult vergeten”

Dit is nog maar een kleine opsomming van gerechten. Er zijn nog veel meer lekkere gerechten te proeven en daarom is een culinaire reis naar Bulgarije de meest smaakvolle keuze.
Wij zeggen: “Dobar apetit (Eet smakelijk), Nazdrave (Proost) en tot gauw in Bulgarije!”